Cijene i najskuplji drveni podovi – parketi (ugroženih vrsta drveta)

Odabirom podnih obloga naravno planiramo dugoročno. Htjeli bismo da naša investicija i odabir drevnih podova bude dugogodišnji, stoga za one malo dubljeg džepa nije teško izvoditi više novca za odabir drvenih podova.

Ebanovina Macassar

Ebanovina Macassar jedna je od najskupljih podnih obloga jest stoga je zapravo prava istina da podove Ebanovine Makassar mnogi ne mogu sebi priuštiti. Cijena iznosi , oko 1200 kuna po m2. No svakako moramo znati da se ljepota plaća.

macassar Ebanovina drveni egzotični i najskuplji podoviMakassar ebanovina ima prekrasnu teksturu u bojama tamno smeđa-crna-sa zlatnim- narančasta.

Macassar Ebanovina nosi još imena Indijanska Ebony, Coromandel, Calamander drvo, Tendu, Temru, Tunki, Timbruni.

Raste na području Indonezije u Aziji. Botaničko ime Diospyros celebica. Macassar ebanovina je ekstremno tvrdo drvo, smeđe s crnim šarama, ona je jedno od najkvalitetnijih drvenih podova na svijetu.

Macassar ebanovina ima finu teksturu i male pore.

Zašto mu je cijena tako visoka?
Razlog ekstremno viske cijena koju nosi Macassar ebanovina je drvo raste jako sporo i ima ograničeno prirodno stanište i vrlo je popularna zbog svog specifičnog izgleda.

Ovo drvo se smatra estetski najljepšim drvetom.

Afričko Zebra drvo

afričko zebra drvoNosi još imena Tigerwood, Zebrano, Zingana a botaničko ime mu je Microberlinia bisulcata. Afričko zebra drvo vjerojatno je jedno od najskupljih drvenih podova na svijetu.

Drvo je egzotično s izgledom koji podsjeća na zebru, zbog prepoznatljivih pruga kao kod zebre. Zebra drvo odabir je vrlo bogatih osoba, a osim za podne obloge upotrebljava za unutrašnjost luksuznih auta (Mercedes Benz) i Pradinom sjedištu na Manhattanu.

Iako je ovo drvo odabir mnogih bogataša, Afričko zebra drvo je vrlo ugroženo i sječa ove vrste drveta koja je izuzetno rijetka i raste samo u zapadnoj Africi može prouzročiti neželjene ekološke posljedice.

Afričko zebra drvo samo je jedna od egzotičnih vrsta koje su na popisu ugroženih vrsta drveta.

Leave a comment