hrast parket - cijena klasa klase hrvatsko trziste

Parket hrast – cijena

Cijene za hrast parket na hrvatskom tržištu se razlikuju, ovisno o kategoriji drva od kojeg se proizvode parketi, te veličini i načinu proizvodnje i obrade.

Postoji pet kategorija parketa, a to su E (ekstra klasa), N (natur klasa), S (standard klasa), R (rustik klasa) i VS (van standarda klasa).

Ekstra klasa – hrast parket

Ekstra se smata prvom klasom parketa, koja je napravljena od drveta s uskim i što pravilnijim godovima, te skoro neprimjetnim odstupanjima u boji drveta, bez bjelike, kvržica ili ikakvih oštećenja. Dimenzije ovog parketa su u prosjeku, dužina 300 do 600mm, te širina od 40 do 65mm, s cijenama od 200 do 300 kuna po kvadratnom metru.

Natur klasa – hrast parket

Također pripada prvoj klasi, ali je inferiornija vrsta, u odnosu na ekstra klasu, s malo širim godovima, te dozvoljenim malim odstupanjima u boji, kao i sitne kvržice, ali zato bjelika i oštećenja nisu dozvoljena. Dimenzije se također kreću od 300 do 600mm dužine i 40 do 65mm širine dijelova parketa, te se cijene kreću od 180 do 260 kuna za metar kvadratni.

Standard klasa – hrast parket

Srednja ili takozvana druga klasa parketa, sa srednjom širinom godova i odstupanjima u boji, sitne kvržice koje ne smiju biti većeg promjera od 3mm, bjelikom u tragovima, te bez tragova oštećenja od udaraca ili nametnika. Cijena za kvadratni metar ovog parketa iznosi od 140 do 170 kuna, ovisno o dimenzijama koje su širina od 40 do 60mm i dužina od 300 do 600mm.

Rustik klasa – hrast parket

Drvo treće klase, s većim odstupanjima u boji i strukturi drveta, kvrgama veličine do 6mm, bjelikom i bez tragova oštećenja od udaraca i insekata. Ovisno o dimenzijama koje odaberete, a one mogu iznositi od 300 do 600mm dužine i 40 do 70mm širine, te im se cijena kreće od 90 do 150kn po metru kvadratnom.

Vanstandarda klasa – hrast parket

Parketi ove klase spadaju u četvrtu klasu, što znači da su dozvoljena najveća odstupanja u boji i godovima, oštećenja od udaraca, ogrebotina i insekata, bjelika, te kvrge svih veličina. Cijena hrast parket  kvadratnog metra iznosi od 70 do 120kn, ovisno o dimenzijama parketa za koji se odlučite.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s