Parket – bukva

drvo bokva - parketi i podovi

Parket bukva – podne obloge

Vrsta tvrdog i veoma otpornog drveta koji raste pretežno u planinskim i brdskim područjima, kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku Europe. Idealno drvo za interijere svih stanova i kuća. Pripremili smo vam sve bitne podatke koji bi vas mogli zanimati o bukva parket podovi.

Drvo može narasti do 40 metara i promjera obično jedan metar, te ga se može naći u svim višim krajevima Hrvatske kao što su Medvednica, Velebit, Dinara, Gorski kotar i još mnogi drugi. Drvo je tvrdo, ali lako obradivo, pa se zato već stotinama godina koristi za izradu parketa, namještaja i ostalih stvari od drveta.

Bukva prirodno ima svjetlu boju drveta, za razliku od parket – jasen ili parket – hrast, koja se veoma lako može uklopiti u atmosferu bilo koje prostorije gdje ju postavite, te u slučaju da želite tamniju bukvu, moguće je nabaviti drvo koje je termički obrađeno parenjem, te zahvaljujući tome je tamnije i crvenkaste boje. Uz promjenu boje, termička obrada drveta ga još dodatno ojačava i štiti od raznih nepovoljnih uvjeta.

Drvo dolazi obrađeno na nekoliko načina, a to mogu biti sirova obrada drveta, lakirana obrada, nauljena obrada i obrada vodenom parom. Parketi od bukve se također dijele na četiri klase, ovisno o njihovoj boji, broju godova i nepravilnostima, a to su klasa A, A/B, B i C klasa.

Debljina parketa se u prosjeku kreće oko 20 mm, širina od 50 do 200 mm, te dužina od 250 do 600 mm, a kod seljačkog poda i od 1200 do 2400 mm. Ovisno o tome, cijena parketa od bukve se kreće od 200 kn po metru kvadratnom za dimenzije 250x50x21, pa sve do 350 kn po metru kvadratnom za parket dimenzija 600-2400x60x21.

U to se mora uračunati i cijena postavljanja parketa ako ne znate ili ne možete ga samostalno postavljati. To se obično naplaćuje po postavljenom metru kvadratnom, ali postoje i profesionalci koji naplaćuju po satu. Isto tako moramo naglasiti kako ovisno o klasi parketa ovisi i cijena, što znači da će parket A klase od bukve će biti skuplji od ostalih klasa.

Advertisements

One thought on “Parket – bukva

  1. Pingback: Parket – jasen | Parketi - podovi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s