Tržište parketa u Europi – godina 2012.

kakvo je stanje parketa na današnjem tržištu - prodaja i proizvodnja

Parketi današnjeg tržišta

Europska udruga za proizvodnju parketa je napravila popis europskih zemalja koje su u 2012. godini proizvodile i prodavale parkete, te kakvi su im bili uspjesi u odnosu na prošle godine. Nekima je zarada na tržištu pala, nekima ostala ista, dok nekima je čak i narasla u odnosu na prije. Saznajte kakvo je bilo poslovanje nekih od najvećih europskih zemalja koje se bave parketima.

Austrija
Zbog loših zimskih uvjeta, proizvodnja parketa je doživjelo pad, ponajviše u prvom kvartalu prošle godine, koji su kasnije porasli, ali ne mnogo.

Belgija
Prošla godina pokazala je stabilizaciju u kupnji parketa u odnosu na prošle, dok je proizvodnja u laganom porastu koji se nastavlja i ove godine.

Danska
Predviđali su se blagi porasti proizvodnje i prodaje parketa još početka prošle godine, ali za sada nisu baš bili uočljivi, te će se možda pokazati u ovoj godini.

Finska
Iz godine u godinu, prodaja i proizvodnja im pada, tako da je prošle godine zabilježen pad od 10% u odnosu na prijašnju, što je bilo za očekivati, budući da im se nezaposlenost u državi popela na skoro 9%.

Francuska
Prodaja parketa im je značajno opala, početkom ove godine čak za 15%, te se sukladno tomu smanjuje i sama proizvodnja parketa. Jedan od razloga je povećanje nezaposlenosti u državi koje je trenutno preko 10% i još raste.

Njemačka
Prodaja kroz vijeku prošlu i početak ove godine je ostala ista, uz iznimku laganog povećanja prodaje seljačkog poda zbog novih dozvola za gradnju većih objekata. Isto tako, i proizvodnja je ostala ista, kako bi držala korak sa zahtjevima tržišta.

Italija
Zbog političkih problema u državi, ekonomsko stanje im se pogoršava, a samim time i situacija na tržištu parketa. U prvom kvartalu ove godine, prodaja parketa je pala za više od 20%, ali se ubrzo očekuje stabilizacija.

Nizozemska
Od početka prošle godine, prodaja im se smanjila za 10%, jer ljudi se većinom odlučuju za renoviranje starih umjesto nabavu novih parketa. Proizvodnja samih parketa im je u porastu, te većina proizvedenih parketa se izvozi u druge zemlje.

Norveška
Proizvodnja i prodaja parketa je od prošle godine u porastu. Trenutno taj rast proizvodnje i prodaje lagano usporava, ali se još uvijek penje u odnosu na prijašnje godine.

Španjolska
proizvodnja je manje više ostala ista, ali je prodaja značajno pala u odnosu na prijašnje godine, pretežno zbog toga što je nezaposlenost u državi trenutno 25% posto, od kojih su 50% nezaposlenih mladi ljudi.

Švedska
Prodaja im je lagano pala u odnosu na prvi kvartal prošle godine, a razlog tomu je općenito usporavanje ekonomije u državi. Za razliku od toga, proizvodnja im je ostala ista.

Švicarska
Državna ekonomija se počela stabilizirati, te zbog toga su proizvodnja i prodaja parketa postale stabilnije od prošle godine. Nisu primijećeni neki značajni rastovi ili padovi na tržištu parketa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s