Lak za parket – vrste

vrste lakova - koji sve lakovi postoje

Lakovi za parkete

Lakovi kojim se premazuju parketi  su nezaobilazan dio kod ugradnje kod svake vrste  parketa. Služe kako bi zaštitili parkete od ogrebotina i udaraca, vlage i prolivenih tekućina (idealno za parkete u kupaonici), nametnika, te očuvali prirodnu boju i sjaj koji s vremenom na suncu mogu izblijediti.

Postoji ih nekoliko različitih vrsta, te se koriste ovisno o tome koja je vrsta parketa i lokaciji gdje se parket nalazi.

Prvo što je bitno kod odabira lakova je prostor gdje se nalazi parket. Postoje tri različite kategorije lakova, a to su lakovi za stambeni prostor, lakovi za obrtnički prostor, te lakovi za javni prostor. Razlikuju se po količini otpornosti koju pružaju protiv udaraca i ogrebotina.

Prva kategorija su lakovi koji se primjenjuju u domovima, druga kategorija u uredima i sličnim prostorima, dok treća kategorija se koristi u robnim kućama, kazalištima i ostalim površinama gdje prolazi mnogo ljudi.

Druga bitna razlika je podjela na obične lakove za parket i na lakove na bazi vode. Lakovi na bazi vode, kao što ime govori, su na bazi vode, te se suše mnogo brže od običnih lakova za drvo.

Uz to, nemaju toliko intenzivne boje kao obični lakovi tako da prirodna boja parketa više dolazi do izražaja. Nažalost, potrebno je naglasiti kako zbog svoje vodene baze pružaju manju zaštitu od udaraca i ogrebotina, te ih je potrebno češće obnavljati.

Parkete je prije nanošenja lakova potrebno dobro izbrusiti, kako bi se uklonile nečistoće s dasaka, zbog čega bi se lak mogao lakše primiti za površinu. Ravnomjerno se nanosi duž cijele površine, uz pomoć kista, valjka ili krpe, ovisno o njegovoj gustoći.

Nakon što ste lakirali parket, potrebno ga je ostaviti da se dobro osuši u dobro provjetrenim uvjetima. Proces sušenja može trajati od nekoliko sati do nekoliko tjedana, ovisno o sastavu i količini laka.

Ovo su neke od različitih vrsta lakova koje možete naći na našem tržištu, te ovisno o vrsti i lokaciji svog parketa, predlažemo da odaberete odgovarajuću vrstu laka za parket.

S pravilnim odabirom i načinom nanošenja laka na parket uljepšat ćete i zaštititi vaše podove, te će vaš dom ili radni prostor izgledati toplije, očuvanije i življe.

Advertisements

2 thoughts on “Lak za parket – vrste

  1. Pingback: Parket – hrast | Parketi - podovi

  2. Pingback: Parketi | Parketi - podovi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s