Zvučna izolacija parketa

kako zvučno izolirati parket

Zvučna izolacija parketa

Svatko od nas se ponekad voli opuštati i odmarati u miru i tišini svog vlastitog doma, izolirani od užurbanog i bučnog vanjskog svijeta. Ali ponekad, buka dolazi iz našeg vlastitog doma za što su krivi naši parketi i podovi, te u takvim slučajevima, tu postoji zvučna izolacija kada se obavlja postavljanje parketa.

Zvučna izolacija parketa se koristi kako bi ste spriječili širenje udarnog zvuka kroz vaše zidove, stropove i susjedne stanove. Udarni zvukovi nastaju prilikom udara dva predmeta, od kojih je jedan najčešće pod. U njih se ubrajaju zvukovi poput hodanja po podu, stvari koje padaju na pod ili neki uređaj koji zbog svojeg načina rada proizvodi vibracije koje se šire podom.

U slučaju da parket nema zvučnu izolaciju, zvukovi koji nastaju prilikom udarnog zvuka odjekivat će prostorijama i hodnicima, te će se kroz instalaciju i zidove širiti u susjedne stanove. To može postati neugodno za slušati nama, ali i našim sustanarima, te se zbog takvih razloga radi zvučna izolacija parketa.

Jedna od metoda pomoću kojih se radi zvučna izolacija parketa je ugradnja tako zvanih plivajućih podova. Riječ je o podovima koji između konstrukcije na koju se pod oslanja i samog parketa ima posebnu masu koja upija vibracije koje nastaju prilikom udarnog zvuka te tako zvučno izoliraju parket. Ta masa se naziva plivajuća masa ,izolirajući sloj ili akustički absorber.

Parketi se zvučno izoliraju tako da se na konstrukciju poda stavlja plivajuća masa, preko nje je potrebno staviti zaštitnu foliju, nakon čega dolazi nosač za parkete, te na kraju sami parket. Tako, svi zvukovi koji nastaju prilikom udarnog zvuka na podu moraju proći kroz izolacijski dio koji sprječava daljnje širenje zvukova u obližnje prostorije i stanove.

U svakom slučaju, zvučna izolacija parketa je iznimno korisna te se preporučuje svima koji vole ponekad imati malo mira i tišine u vlastitom domu dok se odmaraju.

Advertisements

One thought on “Zvučna izolacija parketa

  1. Pingback: Parketi | Parketi - podovi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s