bambus parketi

Bambus parketi

Suprotno mnogim vjerovanjima, bambus nije vrsta drveta. On pripada u porodicu trava, te je jedna od najbrže rastućih biljaka na svijetu. Neke vrste bambusa mogu čak narasti po jedan metar na dan.

Zbog svog brzog rasta,jedna je od najpopularnijih biljaka za izradu parketa i podova. Kako bi narastao na svoju maksimalnu veličinu, bambusu je potrebno oko pet godina rasta, dok nekim drvima je potrebno oko dvadeset do trideset godina kako bi narasli na istu visinu.

Potrebno je naglasiti također, kako bambus spada u kategoriju najčvršćih podova, te je tvrđi od parketa poput hrasta ili javora za čak 30%. Uz svoju izdržljivost, bambus je i lagan, s jedinstvenim bojama i teksturom, te ima i anti alergijska svojstva. Boje u kojima je moguće proizvesti parket su svjetlije (prirodne) ili karbonom obogaćene tamnije boje.

Kod proizvodnje bambusovih parketa, koriste se tri metode za proizvodnju. Ručno izdubljivanje parketa i prešanjem bambusa. Parket izrađen prešanjem je dvostruko je jači i otporniji od tradicionalnog bambusovog parketa, te ga je zbog tih svojstva preporučljivo stavljati na javna mjesta gdje ima puno ljudskog prometa. Egzotični parketi čest su izbor za uređenje stanova.

Zbog navedenih razloga, bambus je počeo zamjenjivati ostale vrste parketa diljem države, a njegova upotreba je postala sve češća. Nažalost, zbog svih svojstava je i jedan od najskupljih parketa, ali za one koji žele najbolje i najkvalitetnije parkete bez obzira na cijenu, bambus parketi podovi su pravi izbor.

Advertisements

2 thoughts on “Bambus parketi

  1. Pingback: Parketi – drvene podne obloge | Parketi - podovi

  2. Pingback: Parketi – Trešnja | Parketi - podovi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s