parketi u kupaonici

Parketi u kupaonici

Pomisao na parkete u kupaonici vam se čini suluda i nerealna? Nekada prije su se parketi i voda slagali jednako kao šuma i šumski požar – nikako. Danas više nije tako, zahvaljujući revolucionarnim tehnologijama.

Kod izrade parketa koji će se postavljati u kupaonice i ostale vlažne prostorije, najbolje je koristiti koja su po prirodi otpornija na vlagu od drugih vrsta drva, kao što su hrast, tikovina, te ostala drva s orašastim plodovima, kao i neke vrste egzotičnih vrsta drva poput Jatobe ili Merbau-a.

Koju god vrstu drveta postavljali i kako god drvo bilo obrađeno, parket neće u potpunosti biti otporan na vodu, te kako ne bi došlo do oštećenja i izobličenja, potrebno je pridržavati se određenih pravila, te zaštititi podove na odgovarajući način. Ako ih se pridržavate, čak i ako vam se cijeli parket smoči, uz pomoć jednostavne krpe možete ga obrisati i tako spriječiti sva moguća oštećenja.

Sve parkete koji se polažu u kupaonice je potrebno prije toga premazati zaštitnim uljem koje će spriječiti upijanje vode u parket te ga tako oštetiti. Proizvode se od raznih prirodnih biljaka i minerala, te su nezaobilazan dio kod postavljanja svakog parketa u kupaonice.

Uz to, prostorija u kojoj se nalazi parket ne bi smjelo biti toplije od 22°C i vlažnost zraka ne veća od 70%, što znači da je kupaonicu potrebno provjetriti kako bi višak temperature i vlage otišao van iz nje.

Ulja za premazivanje se proizvode od nekoliko različitih materijala poput akrilne smole, mješavine čičkovog i suncokretovog ulja, te lanenog ulja s mineralima. Akrilna smola će parketu pružiti dodatnu otpornost na udarce, ogrebotine i tekućine.

Mješavina suncokreta i čička se koristi kako bi iz drveta izvukla njegovu prirodnu ljepotu, te uz to pružila još dodatnu zaštitu od tekućina.

Laneno ulje će duboko prodrijeti u drvo te ga tako štititi od vode, prljavštine i isušivanja, ali ga neće začepiti, te će drvo moći disati. Sve parkete koji su premazani jednim od ovih zaštitnih slojeva najbolje je održavati ih pomoću suhe krpe ili usisivača prašine.

Advertisements

6 thoughts on “Parketi u kupaonici

  1. Pingback: Mozaik parketi | Parketi - podovi

  2. Pingback: Parket – Tikovina | Parketi - podovi

  3. Pingback: Lak za parket – vrste | Parketi - podovi

  4. Pingback: Parket – hrast | Parketi - podovi

  5. Pingback: Parket – jasen | Parketi - podovi

  6. Pingback: Parketi | Parketi - podovi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s